2.11.13

Jean Cocteau - Orphée (1950)



Η πολύπλευρη ιδιοφυία που ακούει στο όνομα Jean Cocteau είναι υπεύθυνη για αυτή την ονειρική οπτικοποίηση του μύθου του Ορφέα. Με τον στενό φίλο και μάλλον εραστή του Jean Marais στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αφηγείται τη διαδρομή ενός - παθιασμένου με το θάνατο - ποιητή στον κάτω κόσμο, με σκοπό να επαναφέρει στη ζωή την αγαπημένη του γυναίκα.
Οι πιο προσεκτικοί σίγουρα θα σημειώσουν τη φανερή επιρροή που άσκησε αυτό το φιλμ στη σκηνοθετική αντίληψη του David Lynch, με τον τρόπο που γκρεμίζει τα διακριτά όρια ανάμεσα στα όνειρα, την παραγματική ζωή και το υποσυνείδητο.
Πέρα από την καθαρά κινηματογραφική του αξία έχει και ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον για τους μουσικόφιλους και δη τους ακροατές των Smiths, μιας και μία χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας κοσμούσε το εξώφυλλο του single "This Charming Man".

                                    

Ο ίδιος μάλιστα ο Morriseey έχει φωτογραφηθεί στην ίδια ακριβώς στάση, αποτίνοντας με αυτό τον τρόπο φόρο τιμής στο ποιητικό αυτό αριστούργημα.


Τέλος στο YouTube έχουν ανέβει και μερικά βιντεάκια που συνδυάζουν σκηνές από τον "Ορφέα" του Cocteau με τη μουσικη του "This Charming Man". Πάρτε μια γεύση πριν παρακολουθήσετε ολόκληρη αυτήν ταινία-σταθμό, περνώντας μιάμιση ώρα που δύσκολα θα ξεχάσετε.



.

Δεν υπάρχουν σχόλια: